zondag 1 november 2015

Een lied aanleren

Voor deze opdracht van muziek moeten we een les voorbereiden om een bovenbouw klas een lied aan te leren. De les zelf hoeft verder niet gegeven te worden. De lesvoorbereiding moet voldoen aan de punten van het OMOKVAR-model (dat staat voor Ontwerp, Muzikale Opening, Kern, Verwerking, Afsluiting en Reflectie). Het nummer moest ook gezongen worden en als audio of video-bestand aan ons blog worden toegevoegd.


Beginsituatie
Voor zover ik weet zingen de kinderen niet elke week. Van de twee keer dat ik ze wel heb zien zingen is het me wel opgevallen dat de hele klas enthousiast meedoet

Lesdoel
Na deze lesactiviteit kunnen de kinderen het eerste couplet van de 'Drunken Sailor' zingen.

Welke regels en afspraken gelden er voor het gedrag van de kinderen?
Ze luisteren als ik aan het woord ben en voor vragen steken ze hun vinger op.

Hoe krijg je de aandacht van de groep?
Ik kom binnen met een piratenhoed op en een ooglapje en praat tegen de kinderen alsof ik een piraat ben.

Wat doen kinderen die al klaar zijn?
N.v.t.

Welke materialen zijn nodig?
Een papieren uitdraai van het liedje voor elke leerling.

Hoe wordt het werk gedistribueerd?
Twee leerlingen delen de blaadjes uit.

Oriëntatie
Ik begin door op een trommel langzaam het ritme van het liedje te trommelen. De kinderen kunnen dan meespelen door te klappen op hun knieën. 'We zitten allemaal op een schip. Als je op een schip allemaal dingen tegelijk met de hele bemanning moet doen, helpt de maat om het werk gelijk uit te voeren.' We bedenken enkele dingen die je op zo'n schip doet zoals zeilen, hijsen of roeien en als ik dan op het ritme trommel dan voeren de kinderen die handeling uit. Voor het gemak gaan alle kinderen staan.

Uitleg / Instructie
Ik zing eerst het liedje de drunken sailor helemaal. De kinderen luisteren gewoon mee. Aan het eind vraag ik wat het refrein in het liedje is en wat het couplet is. Ik zing het liedje vervolgens nog een en tijdens een couplet maken de kinderen roeibewegingen en tijdens het refrein maken ze hijsbewegingen. Vervolgens neem ik het refrein met ze door. Ik zing het eerst voor en daarna zingen zij het na. Als we dit nogmaals herhaald hebben doen we met z'n allen het refrein samen. Als ik door heb dat nog niet iedereen het kent doen we het refrein nogmaals samen. Anders zing ik het liedje opnieuw en dan doen de kinderen het refrein. Tot slot neem ik het eerste couplet met ze door. Ik zing opnieuw eerst een stukje voor en dan zingt de klas het na. We zingen dan het eerste couplet samen. Als ook dit goed gaat dan zingen we het eerste couplet met het refrein meerdere keren. Aan het eind laat ik de klas zelfstandig het eerste couplet en het refrein zingen.

Afsluiting
Ik vraag of de kinderen het een leuk lied vonden om te zingen en wat ze er zo leuk aan vonden. De kinderen mogen vervolgens het liedje in hun map stoppen in hun kastje zodat we het later op een andere dag nog eens kunnen zingen als ze dat leuk vinden.

Lesovergang
We gaan over op de volgende lesactiviteit. Of indien het de laatste les is mogen de kinderen klaarzitten om naar huis te gaan.

Bron
Bron 1 het lied drunken sailor:
Haverkort F. van der Lei R. & Noordam L. (2010) Eigen-wijs (tweede druk), Born: Stichting te bevordering van de Muzikale Vorming.
Bron 2 het OMOKVAR model:
Vrolijk R. (2013), Nieuw Geluid, Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers.




Grafische Notatie

Voor Muziek moesten we een grafische partituur maken geschikt voor de bovenbouw. De bedoeling van een grafische partituur is dat je geluiden maakt op basis van afbeeldingen of tekens i.p.v. muziek noten. Op deze manier haal je het creatieve kind naar boven omdat ze zelf een geluid moeten verzinnen bij een bepaalde afbeelding.
In mijn grafische partituur heb ik een huisje gemaakt met in elke kamer een andere afbeelding. De klas wordt verdeeld in vijf groepjes en ik geef elk groepje een kamer waar ze dan een geluid bij moeten verzinnen. Om kinderen echt zelf te laten denken geef ik geen voorbeelden. Ze mogen voor het verzinnen van hun geluid gebruik maken van hun stem, lichaam of instrumenten. Ik zal vervolgens eerst elk groepje één keer aan de beurt laten komen zodat ik weet dat elk groepje een geluid bij hun groepje heeft verzonnen. Ik vraag daarbij waarom ze dat specifieke geluid hebben uitgekozen en corrigeer ze als het geluid er echt niet bij past. Hierbij let ik natuurlijk op dat de klank-vorm, klank-duur en  klank-kleur. Vervolgens als ik er zeker van ben dat het genoemde terugkomt dan gaan we een muziekstuk maken. Ik wijs eerst een kamer aan die zijn geluid constant herhaald. Vervolgens voeg ik nog een kamer toe en nog een enzovoort. Ik let hierbij op dat alle kamers gewoon mee blijven doen en dat de groepjes pas beginnen als ik hun kamer aanwijzen en niet ervoor.

Als er tijd overblijft dan vraag ik of de kinderen een alternatief kunnen bedenken voor hun kamer. Hierbij moet je bijv. denken dat de gele kamer juist eerst hoog begint en laag eindigt. Op die manier leren ze ook zelf een tekening te maken waar je geluid bij kunt verzinnen.

Loch Ness tekenen Oost-Indische inkt met ecoline

Tijdens deze bijeenkomst hebben we de opdracht gekregen om het monster van Loch Ness te tekenen op een ansichtkaart.

Betekenis:
Monsters tekenen doe ik niet zo vaak maar toch vindt ik het best leuk om te doen. Dat komt omdat je bij het tekenen van een monster je jezelf kan overlaten aan je eigen verbeelding. Monsters zijn in alle vormen en maten terug te vinden, zowel in de moderne tijd als in het verleden. Aangezien ik een aardig deel van mijn vrije tijd spendeer aan het spelen van games weet ik hoe divers monster afgebeeld kunnen worden. Of je nou het schattige knuffelbare monster hebt of een angstaanjagende mix van een schorpioen en een spin. Het monster van Loch Ness is het type monster waar iedereen wel eens van heeft gehoord maar dat nog nooit echt is gezien. Dat geeft mij genoeg ruimte om te speculeren hoe die er echt uit ziet en dat heb ik uitgebeeld in mijn tekening.

Vorm:
Ik heb verschillende texturen in mijn tekening gebruikt. zo kun je in het eindresultaat zien dat ik voor de vinnen strepen heb neergezet. Voor de schubben heb ik een papieren doekje in de inkt gestopt om een soort stempel te creëren. Verder heb ik alleen de achtergrond en de ogen een kleur gegeven om hem zo nog angstaanjagender te maken.

Materie:
Potlood om het monster te kunnen schetsen. Een papier met kader en de tekst "groeten uit Loch Ness" erop dat de basis is voor de ansichtkaart. Oost-Indische inkt en ecoline, kwasten, kroontjes-pen, water en papieren doekjes.

Beschouwing:
Ik heb me tijdens de les van Gerard Braakhuis laten inspireren voor het tekenen van het monster. Ik heb gekeken naar de diverse manier waarmee een object naar voren kunt laten springen door middel van afsnijding.

Werkwijze:
Ik heb op de basisschool wel eens met ecoline en Oost-Indische inkt gewerkt. Het enige wat ik me er echter van kan herinneren is dat het voor mijn moeder een ramp was om die vlekken eruit te krijgen. Ik was al bekent met de verschillende technieken die je kunt gebruiken om textuur te krijgen in je tekening. Hoewel ik het gebruik van een papieren doekje als stempel niet eerder heb gebruikt. Ik vond het wel lastig om met een kroontjes-pen te werken. Ik vond het moeilijk om de juiste hoeveelheid inkt te pakken. In het verleden veranderen mijn werkschriften namelijk in één grote kliederboel omdat ik te veel inkt gebruikte. Ik gebruikte nu vaak te weinig inkt omdat ik geen zin had in grote vlekken op mijn papier.

Onderzoek:
Ik heb eerst op een kladblaadje een schets gemaakt van hoe ik het monster wou gaan tekenen.
Daarbij heb ik al rekening gehouden waar ik verschillende texturen wou aanbrengen.

Vervolgen heb ik op de ansichtkaart eerst in grote lijnen de vormen van het monster getekend met potlood. Daarna heb ik die lijnen in inkt getekend die keuze heb ik bewust gemaakt zodat ik foutjes nog kon uitgummen. 

Hierboven is het uiteindelijke resultaat. Ik heb groene ecoline met inkt en water gecombineerd om de duistere achtergrond te maken. Het gezicht is met opzet wit gelaten zodat de arcering van de open bek beter de aandacht trekt en hij en nog gevaarlijker eruit ziet. Voor de schubben heb ik een puntje van een papieren doekje genomen en die in het inkt gestopt om zo een stempel te creëren. Verder zijn de ogen geel gekleurd omdat dat iets is wat je vaak bij enge reptiel-achtige beesten ziet en ik dat wel vond passen bij een mythisch monster.

Wat vind je geslaagd? Leg uit.
Ik vindt dat het me goed gelukt is om me aan de opdracht te houden. Het monster staat er namelijk maar deels op waardoor het lijkt of hij naar voren springt. Het geeft een vorm van diepte weer en de kijker zal zich afvragen hoe de rest van het monster er dan wel niet uitziet.

Wat kon beter? Waarom?
Ik heb geprobeerd om niet over de tekst van de ansichtkaart heen te tekenen. Desondanks is het moeilijk geworden om die nog te kunnen lezen. De volgende keer zou ik de letters omlijnen met zwarte inkt of gewoon helemaal zwart maken. Ik had de letters ook een kleur kunnen geven groen of geel zou in dat geval de beste keuze zijn geweest.

Beeld
Ik heb me naast de powerpoint presentatie van mijn docent me ook laten inspireren door dit plaatje. Het is een afbeelding van een groot eng onderwater monster. Ik weet niet zo goed wat het precies voorstelt maar het gezicht sprak mij wel aan om te gebruiken voor mijn Loch Ness monster.
Het plaatje is afkomstig van http://mobius-9.deviantart.com/ en is gemaakt door de gebruiker Mobius-9  (24 september 2015).



Luisteropdracht ontwerpen

We moeten een luisteropdracht voor de bovenbouw ontwerpen op basis van het stappenplan op bladzijde 137 van het boek Nieuw geluid. Voor mijn opdracht heb ik gekozen om van het muziekstuk Perpetuum Jazzile - Africa de eerste 1:49 van het stuk te laten luisteren. Ik wil dat de kinderen creatief en analytisch naar het stuk gaan luisteren.



De Les
Om de les te openen laat ik de kinderen eerst luisteren naar het stuk zonder het beeld van het digi-bord aan te zetten. De kinderen zullen zich afvragen waarom we naar een opname van een regenbui zitten te luisteren. Ik vraag de klas vervolgens of ze denken dat dit gespeeld zou kunnen zijn door de orkest en hoe dat geluid dan wordt gemaakt. Ik laat het stuk nog een keer horen en vraag of ze tijdens het luisteren een tekening willen maken in een tijdlijn. Op die tijdlijn tekenen ze wat er in het stuk gebeurd. De bedoeling is dat er uiteindelijk vier delen worden getekend. Want in het stuk hoor je eerst dat het miezert vervolgens begint het te regenen dan komt er een hoosbui met onweer en als laatst regent het weer. Ik laat vervolgens op het digi-bord het filmpje zien zodat de kinderen ook zien dat het door een orkest gedaan is. Ik stel vervolgens de vraag op welke manier het geluid is gemaakt en of het overeen komt met wat ze getekend hebben.

Naar aanleiding van de feedback van Colin van de Giessen en van mijn broertje heb ik hieronder de les wat duidelijker volgens het stappenplan aangegeven.

Stap 1 Luister naar en muziekstuk dat je wilt gebruiken en focus inhoudelijk op de diverse kwaliteitscriteria. Ga op zoek naar betekenis, vorm, klankaspecten en bepaal welke luisterstijlen gestimuleerd worden.
Ik laat ze luisteren naar het stuk. Ze zullen hierbij in eerste instantie gaan nadenken over de betekenis van het stuk. Als ik ze het stuk voor een tweede keer laat horen en ze er een tekening bij moeten maken. Dan gaan ze meer nadenken over de vorm en de klankaspecten omdat ze moeten nadenken hoe de regendruppels en de hoosbui van elkaar verschillen als ze dat op papier willen tekenen. Hiermee word een creatieve luisterstijl gestimuleerd.

Stap 2 Vraag je af hoe de kinderen luisteren en wat je de kinderen kunt laten ontdekken met dit muziekstuk
Ik zet ze op het nadenken hoe dit stuk door een orkest zou kunnen zijn gespeeld. Ze gaan over allerlei muziekinstrumenten nadenken die het geluid zouden kunnen nabootsen. De kinderen met scherpe oren zullen horen dat het geluid gemaakt is door je handen en voeten te gebruiken

Stap 3 Bepaal welke opdrachten je wilt koppelen aan het stuk.
Ik geef een opdracht om een tijdlijn te tekenen waar ze de verschillende onderdelen van het stuk in moeten onderbrengen het is de bedoeling dat ze uitkomen op vier stukken waarvan één onderdeel twee keer voorkomt. Hierbij moeten ze creatief luisteren.

Stap 4 Beschrijf wat de kinderen doen.
De Kinderen luisteren stil naar de muziek. Bij de tweede keer mogen ze al tekenen. Als ik merk dat veel kinderen nog niet hun tekening af hebben dan herhaal ik dat stuk gewoon.

Stap 5 Kies een didactische werkvorm voor de activiteit.
De kinderen luisteren op een creatieve manier naar het stuk omdat ik ze er een tekening bij laten tekenen.

Stap 6 Bekijk of je gebruik kunt maken van Coöperatief leren.
De kinderen gaan eerst zelfstandig aan de slag met hun tekening. Als ik de kinderen uiteindelijk de video laat zien en we de tekeningen gaan bespreken. Dan kijken we samen naar enkele tekeningen en bespreken we waarom die wel of niet goed is getekend volgens het muziekstuk.

Stap 7 Zorg voor een verrassende opening van de opdracht.
Ik laat het stuk luisteren stuk eerst luisteren het is een verrassende opening omdat de kinderen niet goed zullen snappen waar ze naar luisteren tot ik vertel dat het een muziekstuk is.

Stap 8 Bepaal hoe je de opdracht wilt nabespreken.
We bespreken aan het eind het muziekstuk en de tekeningen klassikaal.

Stap 9 Laat een willekeurig iemand de opdracht uitvoeren. Bespreek of de opdracht aangepast moet worden.
Voor het willekeurige iemand heb ik mijn broertje gevraagd hij vond het verder een goed opgebouwde les waar ik niet echt iets aan hoefde te veranderen. Omdat we ook een muziek opdracht door een medestudent moeten laten beoordelen heb ik Colin van de Giessen gevraagd voor zijn feedback. Hij gaf aan dat ik de 10 stappen van het stappenplan wat duidelijker aan moest geven.


Stap 10 Pas naar aanleiding van je bevindingen de opdracht eventueel aan.
Dat heb ik hiermee dus gedaan.

Bron:
Perpetuum Jazzile, (2009, 27 mei), "Perpetuum Jazzile - Africa" [videobestand], geraadpleegd op 1 november 2015 van https://www.youtube.com/watch?v=yjbpwlqp5Qw




Stadspark in herfstsferen

Voor deze opdracht moesten we een stadspark verven in een herfstsfeer.

Betekenis:
Ik ben zelf niet echt een buiten mens dus ik wandel dan ook niet in parken. Desondanks vind ik natuur wel mooi om naar te kijken. Zelf ben ik dol op tekenen en de herfst bied veel inspiratie voor tekeningen voor mij. Met name omdat het zo kleurrijk is. Ik heb dan ook geprobeerd om die kleuren naar voren te brengen in mijn schilderij.

Vorm:
Ik heb geprobeerd om in mijn tekening een compositie van een heuvel achtig park te creëren waar alle onderdelen naar een punt toe leiden.
Voor mijn schilderij heb ik de volgende beeldaspecten gebruikt:
-       Creëren van diepte door de bomen vooraan groter te maken dan de bomen verder achter ook de rivier (links) en het pad zijn groter aan de voorkant.
-       Ik heb licht toegepast in mijn tekening door een zon aan de horizon te tekenen. De bomen vooraan in de tekening en het deel van het pad daar zijn ook donkerder dan wanneer ze dichter bij de zon staan. De heuvel links is ook iets donkerder dan de heuvel rechts om de indruk te wekken dat deze steiler is en dus minder licht ontvangt van de ondergaande zon.
-       In het schilderij zijn ook aspecten van kleur verwerkt. Zo is er een koud-warm contrast te vinden zowel het pad als de rivier geven kou af naast de warme kleuren van de herfstbladeren.

Materie:
-Potlood voor het maken van de schetsen en om lichtte vormen te maken in het uiteindelijke  schilderij.
-Papier A4 voor de schets en A3 voor het schilderij
-Water
-Verf, blauw wit zwart rood en geel. Deze kleuren zijn onderling gemengd om de kleuren in het  schilderij te krijgen.
-Kwasten

Beschouwing:
Ik heb gebruik gemaakt van foto’s voor mijn inspiratie voor het schilderij.

Met name deze foto bracht mij tot veel inspiratie. Zo zie je heel goed de diepte door de bomen. Hoe dichterbij de boom des te groter het is afgebeeld. Ook het afbuigende pad en het idee van een ondergaande zon (kun je zie aan de reflectie op het water) heb ik gebruikt in mijn uiteindelijke resultaat.

Werkwijze:
Ik heb al vaker met verf gewerkt. Van alle materialen waar je kunst mee kunt maken vindt ik verf het minst fijn om mee te werken. Dat komt omdat ik het moeilijk vind om goede kleuroverloop te creëren. Ik vond het dan ook fijn dat onze docent Gerard Braakhuis wat technieken liet zien hoe je dat voor elkaar krijgt. Ik heb tijdens die uitleg goed opgelet en geprobeerd het mijn eigen te maken toen we zelf aan de slag gingen. 

Onderzoek:
Ik heb eerst op papier een schets gemaakt. Het idee was om alles naar één punt in de horizon toe te laten komen. Ik had tijdens het schetsen nog het idee om parkbankjes en lantaarnpalen toe te voegen maar dat idee heb ik uiteindelijk geschrapt. 

Het schilderij moest natuurlijk herfstkleuren bevatten. Dit heb ik bereikt door de kleuren geel en rood onderling te mengen tot diverse tinten oranje. Omdat met de herfst de bladeren uit de bomen vallen heb ik met een kwast oranje en gele verfstreken op het gras en het pad geverfd. Om het geheel nog sterker naar een punt toe te leiden, heb ik een wat heuvel-achtig park neergezet.

In mijn schilderij zie je een ondergaande zon. Om dat te benadrukken heb ik het gedeelte dat dichter bij ons staat donkerder geverfd. Ook de wolken zijn donkerder en daardoor kun je veel beter de wolken zien. 

Wat vind je geslaagd? Leg uit.
Ik vind het kleurverloop geslaagd. Over het algemeen ben ik heel tevreden met het resultaat omdat verven bij mij in het verleden nogal moeilijk afging.

Wat kon beter? Waarom.
Als de zon ondergaat dan heeft deze meestal een felle oranje kleur. Ook is de lucht dan roder in plaats van donker blauw. Ik zou de volgende keer ook meer met het water willen doen dat ik aan de zijkant heb geverfd omdat het in vergelijking met de rest heel eentonig in kleur is. Zo zou ik er bijvoorbeeld een reflectie van de zon erin kunnen maken.

Beeld
Zoals ik al eerder schreef is deze foto voor mij de grootste inspiratie bron geweest. Dat komt omdat hier goed de herfstsfeer naar voren komt. De foto bevat diepte dat kun je zien aan de bomen die kleiner worden naarmate de afstand groter wordt. Ook het afbuigende pad en het water komen terug in mijn schilderij. Je ziet ook dat het pad aan de voorkant donkerder is dan verderop en dat zorgt voor een suggestie van licht en schaduw.

Bron
Ik kan op het internet niet de originele bron vinden van de foto die ik heb gebruikt aangezien deze zo vaak verspreid is.


Les op basis van het GLVF:

Ik heb ervoor gekozen om bij deze les een lesvoorbereiding te maken.

Beginsituatie
De kinderen hebben al eerder met verf gewerkt. Ook weten ze hoe het er tijdens de herfst buiten uitziet

Lesdoel
Na deze lesactiviteit kunnen de kinderen de kleuren rood,  geel, blauw, wit en zwart mengen om nieuwe kleuren te maken. Ze kunnen dan ook diepte creëren door objecten die verder weg zitten, kleiner te tekenen.

Welke regels en afspraken gelden er voor het gedrag van de kinderen?
De klas luistert naar de instructie. Vervolgens als ze verf en kwasten komen halen dan zorgen ze ervoor dat ze van alles wat pakken zodat ze tijdens het verven niet nog eens heen en weer moeten lopen.

Hoe krijg je de aandacht van de groep?
Ik laat de schilderij zien die ik gemaakt heb en vertel ze dat ze dat ook gaan maken.

Wat doen de kinderen die al klaar zijn?
Ze ruimen hun spullen op. Ze wassen de kwastjes en maken het potje water schoon gooien over gebleven verf weg en maken hun tafel schoon met een nat doekje.

Welke materialen zijn nodig?
Rode, gele, blauwe, witte en zwarte verf, kwastjes, potjes die met water gevuld worden, papieren doekjes, een A3 vel waar op geschilderd wordt en een A4'tje dat word gebruikt als een palet voor de verf.

Hoe wordt het werk gedistribueerd?
Ik wijs groepjes aan die eerst mogen komen om verf, kwasten en dergelijke te halen zodat niet iedereen tegelijkertijd loopt en er zijn twee kinderen die de A3 vellen alvast uitdelen

Oriëntatie
Ik open de les met een powerpoint op het digi-bord met plaatjes van stadsparken in een herfstsfeer. Ik laat daarbij enkele voorbeelden zien waar de nadruk ligt op de diepte en vraag ze of er iemand is die kan uitleggen hoe je diepte in het schilderij kunt zien. Ik laat ze vervolgens mijn schilderij zien en vertel ze dat dit de opdracht voor de les is om een schilderij te maken met diepte en het gebruik van specifieke kleuren.

Uitleg / Instructie
Teruggaande op de afbeeldingen maak ik duidelijk dat naarmate iets verder weg staat het ook kleiner wordt. Als tip voor hun schilderij geef ik de klas mee om een centraal punt te kiezen waar alles naartoe komt. Vervolgens laat ik de kinderen zien hoe ze door middel van het mengen van de verfkleuren nieuwe kleuren kunnen maken. Ik leg hierbij de aandacht op kleuren die bij je in een stadspark terug vindt. Dus het mengen van blauw en geel om groen te maken. Rood en geel om oranje te krijgen. En een beetje zwart of blauw aan oranje toe te voegen om een bruine kleur te maken. Ik geef een moment voor eventuele vragen die de kinderen kunnen hebben en dan zet ik de kinderen aan de slag. Als iedereen alle spullen heeft dan begin ik met het langslopen als iemand dan nog een vraag heeft kan ik ze daarbij helpen. Ik kan ook meteen zien of iedereen de opdracht wel goed heeft begrepen. Ik geef complimenten aan de kinderen die goed aan het werk zijn en hoop daarmee dat degene die niet echt enthousiast werken ook gaan schilderen.

Afsluiting
Ik bespreek met de klas hoe ze de opdracht vonden. En vraag of er kinderen zijn die heel graag hun tekening willen delen. Ik kies er vervolgens drie uit die hun tekening mogen laten zien maar vertel daar wel bij dat ik tijdens het rondlopen allemaal goede tekeningen heb gezien.

Lesovergang
Als laatste les van de dag moeten de kinderen die het nog niet hebben gedaan hun spullen opruimen en hun eigen tafel schoonmaken. Als je klaar bent moet je rustig blijven zitten en als iedereen opgeruimd heeft en netjes zit kunnen we de dag afsluiten en naar huis gaan.



Opdracht Jan en de Jugenstilposter - affiche

Voor deze opdracht van beeldende vorming moesten we een reclameposter maken in de stijl van de Jugendstil. Ik heb er voor gekozen om een reclame te maken van Rapunzel uit de Disney film Tangled.


Betekenis:
Op de middelbare school heb ik het vak tekenen als extra vak gevolgd bij mijn profiel. Hoewel ik het meer deed voor het tekenen zelf kwam het onderdeel kunstgeschiedenis er ook aan bod. Tijdens één van die lessen hebben we de Jugendstil behandelt. Ik kan mij herinneren dat ik het een erg mooie stijl vond vanwege zijn sierlijke vormen. Na het zien van de Delftsche Slaolie van Jan Toorop kwam ik op het idee voor mijn poster ik zou een reclameposter maken voor Rapunzel uit de film Tangled. Rapunzel staat namelijk bekend om haar lange haren en in de poster van Jan Toorop zie je twee vrouwen met lang spaghetti-achtig haar en ik dacht dat wil ik in een modern jasje steken.

Vorm:
Bij de Jugendstil veel gebruik gemaakt van doorgaande lijnen en sierlijke lettervormen. Dit heb ik geprobeerd om in mijn poster naar voren laten te komen. Zo is de tekst boven Rapunzel in sierlijk geschreven en heb ik veel lange doorgaande lijnen getekend.

Materie:
Voor deze opdracht is gebruik gemaakt van pastelkrijt. Het uiteindelijke resultaat is op een A3 vel getekend maar ik heb met potlood ook een schets getekend op een A4'tje. Om het pastelkrijt iets te kunnen uitvegen zodat verschillende kleurlijnen zich kunnen mengen heb ik gebruik gemaakt van papieren doekjes.

Beschouwing:
Toen ik de voorbereidende opdracht op het internet opzocht en de poster van Jan Toorop zag had ik al het idee om een vrouwelijk personage in mijn poster te verwerken ik vindt het zelf namelijk leuk om karakters te tekenen in cartoon stijl of in de Japanse manga stijl. De reden dat ik voor een vrouwelijk personage heb gekozen is omdat ik tijdens het zoeken op google veel afbeeldingen tegenkwam met vrouwen erop. Dat is ook begrijpelijk want je kunt met een vrouw veel beter de sierlijke en natuurlijke vormen van de Jugendstil naar voren brengen. In de afbeelding rechts zie je bijvoorbeeld het lange wapperende haar, maar ook dat de vorm van het hoofd in één lange doorgaande lijn is getekend.

Werkwijze:
Ik heb op de basisschool voor het laatst met krijtjes gewerkt. Dat waren echter harde krijtjes die over tijd allemaal zwarte vlekjes erop kregen. Ik vond het dan ook wel fijn om met deze zachte pastelkrijtjes aan het werk te gaan. Met name de effecten die je kunt creëren door met je vinger of een doekje over verschillende kleuren krijt heen te vegen zijn best wel gaaf. Alleen in het vegen zat ook meteen het gevaar. Als ik bijvoorbeeld met mijn hand ergens overheen ging dan had ik opeens iets uitgeveegd wat niet de bedoeling was.

Onderzoek:
In de afbeeldingen hieronder kun je mijn proces zien.
Ik heb eerst een snelle schets gemaakt van mijn personage en daarbij ook de plaats bepaald voor mijn sierlijke letters. Zoals je kunt heb ik op dit schetspapier ook al enkele kleuren getest om te zien of het wel de gewenste kleur was en hoe makkelijk het uitveegt. In het uiteindelijke resultaat zie ook geen zwart omdat ik bang was dat een verkeerde veeg het resultaat zou kunnen verpesten.

Nadat ik tevreden was met de schets heb ik op A3 met potlood lichtjes de vormen aangegeven voor de plaatsing van het lichaam. Ik heb vervolgens met de kleuren bruin, geel en magenta het lichaam op papier gezet. Later zijn er andere kleuren gebruikt om meer kleur aan de tekening toe te voegen. Dit is goed terug te zien in het haar waar ik gebruik heb gemaakt van twee gele tinten en oranje en door middel van het vegen een kleuroverloop heb gecreëerd. Ik heb daarna de letters aan de tekening toegevoegd en als laastst pas de bloemen en het groen om haar heen.

Wat vind je geslaagd? Leg uit.
Wat ik geslaagd vind aan mijn resultaat is dat de letters een sierlijke vorm hebben. Ook vind ik de personage goed gelukt met name het haar en de jurk.

Wat kon beter? Waarom?
Als ik meer tijd had gehad dan had ik de bloemen en het groen om haar heen anders aangepakt. Ook is er nog veel wit in mijn tekening te vinden. Om die reden lijken de onderdelen (personage, de letters en het groen) allemaal los van elkaar te staan in plaats van dat het een geheel vormt.

Beeld 


De afbeelding hierboven die op hubl terug te vinden is bij les 6 van 1.1.1 kunstvaardig en dan beeldende vorming (dag). was mijn oorspronkelijke inspiratie. Je ziet hier heel goed de spaghetti-achtige slierten waar de Jugendstil zo bekend om staat.


Dit is de Rapunzel waar ik mijn poster op heb gebaseerd. Hoewel er veel afbeeldingen te vinden zijn online van de film Tangled was dit een afbeelding waar ik zowel Rapunzel zelf, haar jurk en het kenmerkende hagedisje uit de film goed in beeld kreeg.

Bron Affiche Delftsche Slaolie, Jan Toorop, 1894.
Bron Job, Alphonse Mucha, 1896.
Bron film Tangled, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios, 24 november 2010, Walt Disney Studios.


maandag 7 september 2015

Mijn eerste bericht:

Hallo mijn naam is Sidney Bakker en ik ben een leraar in opleiding op de pabo in Amersfoort.
Op deze blog plaats ik opdrachten die ik heb gedaan tijdens mijn opleiding. Veel leesplezier!